Wat gebeurt er met jouw koopkracht in 2019?

Wat gebeurt er met jouw koopkracht in 2019?

We gaan er vrijwel allemaal op vooruit

Goed nieuws! Vrijwel iedere Nederlander gaat er in 2019 op vooruit wat betreft de koopkrachtcijfers! Dit heeft het Centraal Planbureau onderzocht naar aanleiding van de gegevens die afgelopen Prinsjesdag gepresenteerd werden. Alleen de huishoudens die het minst verdienen krijgen er weinig koopkracht bij. Alle anderen hebben volgend jaar dus iets meer te besteden. Prettig om te weten, is dat deze stijging vorig jaar al is begonnen. Kortom, het gaat goed met de economie in Nederland! Maar wat betekent dit nu precies? Wat gaan we dagelijks merken van deze stijging in koopkracht?

Meer koopkracht betekent meer betalen

Uiteraard is niet alleen berekent hoeveel de koopkracht stijgt (gemiddeld zo’n 1,5%), maar is ook meteen bekeken wat dit voor de economie betekent. Waar we in 2018 nog een economische groei van 2,8% hadden, mogen we in 2019 een economische groei verwachten van 2,6%. Iets minder dus, maar we zitten nog steeds in een erg mooie groei! Andere veranderingen die eraan staan te komen, is dat het BTW-tarief stijgt. Dat is goed te begrijpen: hoe meer er gespendeerd kan worden, hoe duurder diverse producten, zoals boodschappen en aardgas, worden. Ook de prijzen van de verzekeringspremies gaan omhoog. Maar zelfs al stijgen deze prijzen: het kabinet gaf deze Prinsjesdag aan dat er nog steeds een koopkrachtverbetering voor de gemiddelde Nederlander verwacht wordt!

Minder werkloosheid…

Ok, we moeten dus wat meer betalen voor veel dagelijkse dingen, maar blijkbaar hebben we daar volgend jaar de middelen ook voor. Maar hoe zit het dan met de vraag en het aanbod wat betreft werk? Ook wat dat betreft hebben we goed nieuws. Volgend jaar daalt de werkloosheid nog meer, met zo’n 3,5%! Er zijn dus meer mensen aan het werk, er wordt meer productie gemaakt, er wordt meer verdiend en er wordt dus ook meer economie bedreven. Hoewel dit allemaal zeer positief klinkt, kunnen wij als uitzendbureau ook heel goed voorstellen dat er meteen kritische vragen ontstaan. Zijn er straks niet te veel handjes om het werk op te pakken? Maaien we straks niet voor elkaar het werk weg? En ook al stijgt de koopkracht, als de prijzen tegelijkertijd óók stijgen, zijn mensen dan nog wel bereid producten en diensten af te nemen?

…èn meer werk!

Maak je daar vooral geen zorgen over. Omdat het overgrote deel van de bevolking er op vooruit gaat qua koopkracht, zullen er ook veel meer diensten afgenomen worden en producten gekocht worden. Alleen de groep met de laagste inkomens gaat er niet op vooruit qua koopkracht. Maar eerlijk is eerlijk, deze groep zorgde voorheen ook al niet voor een groot aandeel aan werk! Bovenstaande verwachtingen voor 2019 zijn dus absoluut zonder argwaan te beschouwen. Profiteer er juist van! Nu iedereen weet dat er meer te besteden valt komend jaar, zullen er alvast een hoop plannen gemaakt worden. Misschien dat die langverwachte verhuizing nu tóch mogelijk is? Is het dan nu toch echt tijd voor een compleet nieuw interieur? Of kan die ervaren monteur nu wél ingeschakeld worden voor die benodigde reparatie? Inderdaad, er zal volop werk zijn in 2019!

Ook volop aan de slag in 2019?

Wil je ook profiteren van deze stijgende koopkracht? Schrijf je dan direct in bij Wiver! Via ons uitzendbureau vind je snel en eenvoudig interessante functies bij je in de buurt. Tegen een goed salaris en niet onbelangrijk met een een AUTO de ZAAK! Bel naar 035-6938642, stuur een mail naar info@wiver.nl of vul ons online contactformulier in. Dan merk je al snel dat er met Prinsjesdag niet gelogen is. De koopkracht in Nederland stijgt inderdaad, dus profiteer ervan!